Analyser

Exempelbild från sk. LBA, Megaloblaster (röda blodkroppar som är större än normalt) är tecken på B12 brist och eller folsyrabrist.

 

Vi utför en hel del analyser själva och vid behov anlitar vi svenska laboratorium eller laboratorium utomlands.

Emejl: info@jahalsan.se

Följ oss:

ES Teck screening

ES Teck är en fysiologisk mätning som ger runt 100 biomarkörer / hälsoparametrar. Du får en individuell rådgivning som bygger på dina mätvärden.

 

ES Teck mäter;

  • Ämnesomsättning
  • Kroppssammansättning
  • Syresättning
  • Cirkulation och hjärta
  • Vitaminer och mineraler
  • Insulinkänslighet
  • Matsmältning

 

ES Teck är en godkänd mätmetod som används på sjukhus runt om i världen.

 

Blodanalys med mikroskop

Mikroskopiering av blod är en gammal teknik som använts under lång tid. Vi använder oss av två tekniker;

 

  • DBA, Dry Blood Analysis, dvs torrblodanalys som innebär att man tar en droppe blod som man placerar på objektglas och låter det torka. Metoden används av bla prof. emeritus Per-Arne Öckerman.

 

  • LBA, Living Blood Analysis, dvs levande blodanalys fungerar istället så att man tar en droppe blod och lägger på ett tunnt glas så att blodet flyter ut och man tittar på det direkt. I hög förstoring ser man röda och vita blodkroppar samt blodplättar. På detta sätt kan man se indikation på B12 brist, järnbrist mm.

 

Oxidativ stress prov

Med ett litet stick i fingret kan jag analysera blodet på mängden oxidativ stress. Det är ett värde på mängden fria radikaler som inte blivit oskadliggjorda i kroppen. Fria radikaler bildas naturligt i kroppens alla celler och för stor mängd fria radikaler är skadligt för kroppen. Mängden fria radikaler ökar vid stress, tex överträning, överaktivitet, sjukdom mm. Fria radikalerna tas om hand av kroppen med hjälp av antioxidanter. Antioxidanter finns bl.a. i maten och kroppen kan även tillverka antioxidanter. Ibland kan den oxidativa stressen vara så pass förhöjd att man bör se över sin kost, livsstil eller hjälpa till genom kosttillskott.

 

Antoxidant prov

Med samma metodik som ovan kan vi mäta mängden antioxidanter, sk. ORAC värde i blodet. Testet visar på blodets innehåll av vattenlösliga antioxidanter. Antioxidanter hör till kroppens skydd mot fria radikaler.

 

Fettsyreprofil analys

Med ett stick i fingret kan vi göra en Fettsyreprofilanalys. Fettsyraprofilen mäter 26 fettsyror och ger bl.a. mått på Omega-3 index, Omega-6/Omega-3 balans, Omega-7, Omega-9, Mättade fetter, Transfetter och Cellmembranflexibilitet.

 

De som äter dålig kost eller inte äter tillräckligt med fisk, tex. vegetarianer rekommenderas ta detta prov för att se att man har god tillgång till ffa omega 3 fetter. Omega 3 fetter är nödvändigt att ha tillräckligt av i förhållande till omega 6 fetter. Ett överskott av omega 6 fetter ger inflammation i kroppen.

 

Matintolerans test

Misstänker du att du inte tål all mat?

Vi har nu tagit in en av marknadens mest pålitliga analyser för matallergier och matöverkänslighet. Vi kan erbjuda test av både IgE, IgG och IgA antikroppar mot 96 livsmedel. En vegetarisk panel finns också.

 

Vi har också ett enklare test mot matöverkäslighet mot 46 utvalda ämnen. Testet ger svar på < 1 timme om du har en IgG reaktion mot något av de 46 livsmedel som ingår i testet.

 

Om testen visar reaktion innebär det att din kropp reagerar negativt på livsmedlet. Ibland kan det räcka med att man tar bort livsmedlet i fråga under några månader till 1 år och reaktionen kan då försvinna. Ibland går reaktionen inte bort och då får man undvika ämnet helt för att ge kroppen bästa förutsättningar för god hälsa.

 

Det är inte alls säkert att du känner av att du har en livsmedelsintolerans/ överkänslighet. Det kan ta flera dagar innan man får symptom på det man ätit, varför det kan vara mycket svårt att upptäcka detta på egen hand. Detta är inte samma sak som en vanlig akut allergi, IgE reakton, som normalt ger symptom nästan omgående eller inom några timmar. Ibland kan dock även IgE reaktion ske 12-24 timmar efter intag. Jag hade själv en IgE reaktion som jag inte hade kunnat gissa mig till. Tack vare testet med både IgE, IgG och IgA, fick jag jättegoda reslutat och har nu läkt mig från eksem helt!

 

Jag är certifierad i tester av matintoleranser via EU Biotek / Alpha Plus.

 

Tungmetallanalys

Urinprov – Tungmetallanalys generell. Provet ger en indikation på om det finns tungmetaller i urinen (Koppar, bly, kvicksilver, kadmium). Man kan oftast inte läsa av vilka metaller som finns. För vidare utredning har jag mer specifika prover.

 

Urinprov – Tungmetaller specifik analys. Vi kan vid behov mäta enskilda tungmetaller i urinen. (Al, Ar, Cd, Cr, Co, Cu, Fe, Pb, Mn, Hg, Md, Tn, Zn, Th)

 

Combur urintest

Combur 10 urintest – ger mått på pH, glucos, ketoner, leukocyter, nitrit, protein, Hb, bilirubin, uribilinogen och densitet i urinen.

 

Exempelbild från sk. DBA, Centrumkrackelering (de vita strecken som bildar en stjärna) är tecken på att kroppen läcker ut kalcium från skelettet för att basgöra kroppen då den är för sur och saknar tillräckligt med basiska mineraler.

 

Här brevid finns en kort film om hur ES Teck screening går till!

Med denna apparat mäter vi mängden oxidativ stress, antioxidanter mm.

Ta Werlabs labbprover via oss!

Vi sambarbetar med Werlabs så att du kan ta blodprover genom privat labb utan att behöva gå via din vårdcentral. Du som är kund hos JA Hälsan får en rabattkod så att du kan boka provtagning med 10 % rabatt. Kontakta mig om du vill ta prover och utnyttja rabatten!

När du fått rabattkoden är det bara att gå in på werlabs hemsida, boka och betala det provpaket du önskar ta. När du fått bekräftelse från dem, kan du åka till närmaste provtagningsplats. Sjukhuset i Falköping har närmaste provtagning från Skövde. Tänk på att du måste vara fastande för en del prover och att provet då måste tas före kl 10.00 på förmiddagen.

10 % rabatt för JA Hälsans kunder! Kontakta oss för att få din rabattkod!

Vi hjälper dig sedan att tolka proverna utifrån funktionsmedicinsk synvinkel, för en

optimal hälsa!

Fyll i checklista för att läsa av hur stor sannolikhet det är att du har matintoleranser.

Fyll i en hälsoenkät när du bokat en tid!

Vill du boka tid för hälsokonsultation?

Copyright @ All Rights Reserved

JA Hälsan

c/o Hälsolunden

Lundenvägen 4

541 39 Skövde

www.halsolunden.se

www.jahalsan.se

info@jahalsan.se

0730 94 24 24